Els van den Graven - Korte || Maartje Hars - de Blok || Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Stuitligging en uitwendige versie

De meeste kinderen liggen rond de 36 weken in hoofdligging. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om in geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kind in stuitligging. Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de baarmoeder en de billen of de voeten bij de ingang van het bekken.

Rond de 36 weken kijken wij met de echo naar de ligging van jullie kind. Als het kind in stuitligging ligt dan zijn er twee mogelijkheden:

Afwachten

Misschien draait het kind nog spontaan naar hoofdligging. Blijft jullie kind in stuitligging, dan vindt de bevalling plaats in het ziekenhuis en controleert de gynaecoloog het verdere verloop van de zwangerschap. De gynaecoloog onderzoekt of een vaginale stuitbevalling veilig is. Als dat zo is, dan kunnen jullie kiezen voor een vaginale bevalling of een keizersnede. Soms beslist de gynaecoloog om medische redenen tot een keizersnede, dan is er geen keus.

Uitwendige versie

VersieHet draaien van het kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging.

Bij ons in de praktijk is Els van den Graven naast verloskundige ook versiekundige. Zij kan bij een stuitligging de versie uitvoeren. Voorafgaand aan de versie zal zij met de echo kijken naar hoeveelheid vruchtwater, plaats van de placenta en hoe het kind precies ligt. Els bespreekt met jullie haar bevindingen en of het mogelijk is om een versie te verrichten. In 2014 was het slagingspercentage van Els maar liefst 65% tegenover een landelijk gemiddelde van 40%.

Een versie vindt altijd in het ziekenhuis plaats. Voorafgaand aan de versie wordt een CTG gemaakt, een hartfilmpje van het kind. Hierna zal Els de versie uitvoeren. Complicaties komen zelden voor. Bij het kind kan een tijdelijke vertraging van de hartslag optreden, deze herstelt na enige tijd vrijwel altijd spontaan. Een enkele keer kan een spoedkeizersnede nodig zijn. De kans hierop is minder dan één procent. Na de versie kun je een gevoelige soms wat pijnlijke buik hebben. Dit is heel normaal. Soms voel je gelijk na de versie het kind wat minder bewegen. Els zal jullie vertellen wanneer je de verloskundige moet bellen.

Folder:

Folder Stuitligging