Els van den Graven - Korte || Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Herstel na een miskraam

Lichamelijk herstel
Het lichamelijke herstel na een spontane miskraam of curettage is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken is er nog wat bloedverlies en bruine afscheiding. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Zwanger worden wordt door een miskraam namelijk niet bemoeilijkt. De eerste menstruatie komt meestal na 4 tot 6 weken, die kan wat heftiger zijn als normaal. Om het herstel te ondersteunen kun je een multivitamine slikken. Foliumzuur kun je ook blijven gebruiken maar als je voor de multivitamine besluit zit daar al genoeg foliumzuur in toegevoegd.

 
Emotioneel herstel
Een miskraam is vaak erg ingrijpend. Het brengt een abrupt einde aan jullie plannen en fantasieën over het verwachte kind. Veel vrouwen reageren aanvankelijk nogal geschokt. Vooral de eerste weken kan het verdriet heel intens zijn. Naast verdriet kunnen er andere gevoelens bestaan zoals schuld, schaamte, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegheid. Deze gevoelens zijn heel begrijpelijk. Neem de tijd om deze gevoelens te verwerken en probeer er over te praten met iemand die je vertrouwt want dat lucht vaak op. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn of haar eigen manier. Dit verschil in verwerking kan een druk op je relatie geven. Probeer hier samen over te praten en elkaar de ruimte en tijd te geven om het verlies te verwerken. Ook kan steun worden gezocht bij andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Als je nog geen nieuwe zwangerschap wenst kun je informeren naar een goede anticonceptiemethode. Vrouwen die na een miskraam opnieuw zwanger worden voelen zich vaak de eerste tijd onzeker en bang. Ze zijn er wel blij mee maar zijn ook bang dat het opnieuw mis zal gaan. Deze gevoelens zijn heel normaal. Meestal verloopt een volgende zwangerschap goed. Dit kan soms helpen bij het verwerken van het verdriet.
 
Wanneer je twee of meer opeenvolgende miskramen hebt doorgemaakt is het mogelijk om nader onderzoek te doen. Je huisarts kan je hier meer informatie over geven.