Els van den Graven - Korte || Maartje Hars - de Blok || Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

20-weken echo (SEO)

Het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) wordt in de volksmond ook wel de 20-weken echo genoemd omdat de echo rond de 20e zwangerschapsweek gemaakt kan worden. Tijdens het SEO wordt onderzoek gedaan naar lichamelijk afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, daarnaast wordt de groei bepaald en of er voldoende vruchtwater is.

Voorbeelden van afwijkingen die tijdens de SEO gezien kunnen worden: open rug, open schedel, hazenlip (schisis), waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, ontbreken of afwijkende vorm van de nieren, ontbreken of afwijken van botten, afwijkingen van armen of benen.

Als bij de SEO iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd gelijk duidelijk. Je komt dan in aanmerking voor vervolgonderzoek. Het vervolgonderzoek vindt plaats in een gespecialiseerd ziekenhuis. Wij sturen meestal door naar het UMC Groningen. De gevonden afwijking(en) worden verder onderzocht. Soms wordt naast een extra echo-onderzoek ook een vruchtwaterpunctie aangeboden.

Uit het vervolgonderzoek kan blijken dat er niets aan de hand is met jullie kind. Jullie zijn na het onderzoek dan gerustgesteld. Aan de andere kant kan uit het vervolgonderzoek blijken dat jullie een kind verwachten met een lichamelijk afwijking. Bij bepaalde afwijkingen is het voor het kind beter om geboren te worden in een gespecialiseerd ziekenhuis. Zo kan het kind gelijk na de geboorte de juiste zorg krijgen. Sommige afwijkingen zijn zo ernstig dat het kind kan overlijden voor of tijdens de geboorte. Dit stelt jullie voor moeilijke keuzes: de zwangerschap uitdragen of laten beëindigen. Bij een afwijkende uitslag krijgen jullie altijd een gesprek met één of meerdere medische specialisten. Zij zullen zoveel mogelijk informatie geven en helpen bij het maken van een juiste keus voor de zwangerschap.

Omdat de SEO gericht is op het opsporen van lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind, is het geen pretecho!

De SEO’s worden bij ons in de praktijk gemaakt door Atje Klein Langenhorst.

 

Folder

Folder SEO