Els van den Graven - Korte || Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Overtijd en strippen

De uitgerekende datum is gepasseerd en je bent nog niet bevallen. Misschien geniet je heerlijk van je verlof en wacht je geduldig af, of misschien heb je het helemaal gehad en kun je niet wachten tot de bevalling zich aandient.
 
In de volksmond wordt vaak gezegd dat je na de uitgerekende datum overtijd bent. Maar officieel ben je dat vanaf 42 weken zwangerschap, wij spreken dan van serotiniteit.
 
Wij hebben de afspraak dat je bij een zwangerschapsduur van 41 weken en 3 dagen voor een extra controle naar de gynaecoloog gaat, de zogeheten serotiniteitscontrole. Bij deze controle wordt er een CTG gemaakt, een hartfilmpje van het kind. Daarnaast wordt er met de echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Als er geen bijzonderheden zijn mag je tot 42 weken onder onze begeleiding bevallen. Soms kan het zijn dat ze bij de serotiniteitscontrole een reden hebben om je eerder te laten bevallen. Dit zal de gynaecoloog dan gelijk met jullie bespreken.
 
We kunnen niet helemaal voorkomen dat je overtijd gaat, maar soms kunnen we de natuur een handje helpen door te strippen en daarmee misschien de bevalling op gang te brengen.
 
Strippen is het loswoelen van de vliezen van de baarmoederwand. Tijdens een inwendig onderzoek voelen we naar de baarmoedermond om te kijken of deze al soepel is en een beetje openstaat. Als we bij de vliezen komen kunnen we je strippen. Met strippen gaan we met ronddraaiende bewegingen de vliezen losmaken van de baarmoederwand. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die betrokken zijn bij het op gang komen van de bevalling. Strippen brengt geen risico’s met zich mee voor moeder of kind.
 
Uit onderzoek is gebleken dat strippen nut heeft. Zonder strippen werd 46% van de vrouwen die zwanger waren van hun eerste kind 42 weken zwanger. Door te strippen nam dit percentage af naar 29%.
Bij vrouwen die voor de tweede of volgende keer zwanger waren halveert het aantal wat serotien werd van 34% naar 17%. Het meeste effect van strippen is vanaf een zwangerschapsduur van 41 weken. Als je binnen 20 uur geen weeën krijgt dan heeft het strippen geen effect gehad. Wel kan het strippen ervoor zorgen dat de rijping van de baarmoedermond versneld wordt. Overigens kan het strippen dan een aantal dagen later nog eens herhaald worden.
 
Het strippen kunnen we doen tijdens de gewone zwangerschapscontrole. We zullen met je bespreken of je gestript wilt worden. Je mag er uiteraard ook voor kiezen om het niet te willen.