Els van den Graven - Korte || Maartje Hars - de Blok || Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Informatie voor zwangere vrouwen over ijzertabletten

Welke soorten ijzertabletten zijn er?

Zwangere vrouwen met een te laag ijzergehalte (bloedarmoede) kunnen kiezen uit twee soorten ijzertabletten: ferrofumaraat en ijzer bisglycinaat. Ferrofumaraat kun je via een recept krijgen van je verloskundige of arts. Afhankelijk van je zorgverzekering gaat dit meestal van je eigen risico af als je een eigen risico hebt. IJzer bisglycinaat kun je zelf kopen (rond 0,20 cent per tablet).

Wat zijn de verschillen?

Beide soorten ijzertabletten bevatten ijzer wat gebonden is aan een stofje. Ferrofumaraat is gebonden aan een zout en ijzer bisglycinaat aan een eiwit. De eerste is de meest bekende en wordt al jaren voorgeschreven aan zwangere en niet-zwangere vrouwen met een te laag ijzergehalte. IJzer bisglycinaat is nieuwer en is als vitaminesupplement vrij verkrijgbaar, maar is nog niet algemeen bekend als middel om te gebruiken bij zwangere vrouwen met een te laag ijzergehalte. Er is wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar de eisen voor het op de markt brengen van een supplement zijn lager dan voor medicijnen.

IJzer bisglycinaat heeft verschillende voordelen. IJzer dat gebonden is aan een eiwit wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen en daardoor heb je er minder van nodig. De dosering van ijzer bisglycinaat is dan ook een stuk lager dan die van ferrofumaraat. Daarnaast heeft ijzer bisglycinaat minder bijwerkingen. Ferrofumaraat geeft vaak vervelende bijwerkingen op de darmen, zoals obstipatie, misselijkheid, maagpijn en diarree. Vrouwen die ijzer bisglycinaat gebruiken hebben veel minder vaak last van bijwerkingen.

Welke tabletten werken het beste?

Uit 11 wetenschappelijke studies komt naar voren dat ijzer bisglycinaat over het algemeen net zo goed werkt als ferrofumaraat en minder vrouwen last hebben van bijwerkingen. Het is wel belangrijk na 4 tot 6 weken opnieuw je ijzergehalte te laten bepalen om er zeker van te zijn dat je ijzergehalte voldoende stijgt. Dat geldt voor zowel ferrofumaraat als voor ijzer bisglycinaat.

Waar kun je ijzer bisglycinaat kopen?

Ferrofumaraat kun je dus op recept krijgen. IJzer bisglycinaat moet je echter zelf kopen.

In de Ecoplaza© kun je van Vitals© capsules kopen met 25 mg ijzer bisglycinaat.

Holland & Barrett© verkoopt capsules van 20 mg ijzer bisglycinaat van het eigen merk, en ook ‘Gentle Iron’ van het merk Solgar. Ook kan je terecht bij Gezondheidswinkel Feijer in Hoogeveen voor advies over producten met ijzer bisglycinaat.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van ijzertabletten?

Als je al een multivitamine gebruikt, let er dan op dat je geen ijzer in een multivitamine koopt, maar tabletten of capsules met uitsluitend ijzer bisglcyinaat. Toegevoegde vitamine C is geen probleem.

Neem iedere dag 1 tablet of capsule in, bij voorkeur bij de maaltijd.

De opname van ijzer kun je bevorderen door ijzer in te nemen in combinatie met een vitamine C-bron, zoals fruit en groente. Zuivelproducten, koffie en zwarte of groene thee remmen juist de opname van ijzer. Als je de opname wilt bevorderen, kun je proberen deze middelen te vermijden 2 uur vóór tot 2 uur na de inname van ijzer. Op de website van het Voedingscentrum kun je vinden welke voedingsmiddelen daarnaast veel ijzer bevatten: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx.