Els van den Graven - Korte || Maartje Hars - de Blok || Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Coronavirus (COVID-19)

Vaccinatie in zwangerschap

Sinds februari 2020 zijn steeds meer Nederlanders besmet geraakt met het coronavirus. Omdat het een nieuw virus betreft is er nog relatief weinig bekend over de gevolgen van een coronabesmetting tijdens de zwangerschap. Vooralsnog lijken zwangeren niet sneller geïnfecteerd te raken door het virus. Ook ervaren zij waarschijnlijk niet meer klachten in vergelijking met niet zwangere vrouwen.

Coronavaccinatie
Vanaf januari 2021 wordt er gestart met het vaccineren tegen het coronavirus. Sinds 22 april 2021 is het advies vanuit de Gezondheidsraad om ook zwangeren te vaccineren tegen corona. Uit eerste onderzoeken zijn geen aanwijzingen gekomen die duiden op nadelige gevolgen van vaccinatie tijdens zwangerschap. Deze worden ook niet verwacht bij dergelijk vaccin, dat geen levend viraal materiaal bevat. Daarnaast dient het gemeld te worden bij Bijwerkingencentrum Lareb om de zwangerschap te volgen. Lareb zal ook de fabrikant informeren. Het betekent ook in het kader van ‘goede zorg’ dat, in overleg met de zwangere, de verloskundige zorgverlener en/of de huisarts hierover geïnformeerd worden.
Extra informatie en keuzehulp
Om je te helpen bij het maken van een keuze wat betreft vaccineren tegen corona kan je gebruik maken van de informatie op deze website (aanvullende informatie en keuzehulp).

Uitnodiging herhaalprik
Als je zwanger bent kom je in aanmerking voor de herhaalprik tegen een infectie met corona. De uitnodiging krijg je vanaf oktober 2022 via je verloskundige of gynaecoloog. Deze herhaalprik bestaat uit één prik, die alleen wordt gegeven als je al eerder tegen corona bent gevaccineerd. Als je nog niet eerder bent gevaccineerd, kun je zelf contact opnemen met de GGD om een afspraak te maken voor de basisvaccinatie.

Kinderwens

Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. In geval van IVF is het advies om de timing met de behandelaar af te stemmen. Borstvoeding In de bijsluiter staat vermeld dat er onvoldoende bekend is over de veiligheid van vaccinatie met COVID-19-vaccin bij het geven van borstvoeding. Het is echter aannemelijk dat het COVID-19-vaccin net zoals andere niet levende vaccins, niet in de moedermelk terecht komt en vaccinatie geen enkel bezwaar vormt. 

 

Maatregelen

De maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen veranderen voortdurend. Op onze social media pagina’s op Facebook en Instagram kan je altijd het laatste nieuws vinden over de maatregelen die binnen onze praktijk gelden.