Els van den Graven - Korte || Maartje Hars - de Blok || Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Coronavirus (COVID-19)

Sinds februari 2020 zijn steeds meer Nederlanders besmet geraakt met het coronavirus. Omdat het een nieuw virus betreft is er nog relatief weinig bekend over de gevolgen van een coronabesmetting tijdens de zwangerschap. Vooralsnog lijken zwangeren niet sneller geïnfecteerd te raken door het virus. Ook ervaren zij waarschijnlijk niet meer klachten in vergelijking met niet zwangere vrouwen.

Vaccinatie in zwangerschap

Vanaf januari 2021 wordt er gestart met het vaccineren tegen het coronavirus. Omdat er nog onvoldoende bekend is over de veiligheid van vaccinatie met COVID-19-vaccin wordt vaccinatie afgeraden tijdens de zwangerschap. Het algemene advies is om ná de zwangerschap te vaccineren. Uit eerste onderzoeken zijn geen aanwijzingen gekomen die duiden op nadelige gevolgen van vaccinatie tijdens zwangerschap. Deze worden ook niet verwacht bij dergelijk vaccin, dat geen levend viraal materiaal bevat. Als onbedoeld de eerste vaccinatie tijdens de zwangerschap is toegediend, dient de tweede vaccinatie ná de zwangerschap te worden toegediend. Daarnaast dient het gemeld te worden bij Bijwerkingencentrum Lareb om de zwangerschap te volgen. Lareb zal ook de fabrikant informeren. Het betekent ook in het kader van ‘goede zorg’ dat, in overleg met de zwangere, de verloskundige zorgverlener en/of de huisarts hierover geïnformeerd worden.

Kinderwens

Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. In geval van IVF is het advies om de timing met de behandelaar af te stemmen. Borstvoeding In de bijsluiter staat vermeld dat er onvoldoende bekend is over de veiligheid van vaccinatie met COVID-19-vaccin bij het geven van borstvoeding. Het is echter aannemelijk dat het COVID-19-vaccin net zoals andere niet levende vaccins, niet in de moedermelk terecht komt en vaccinatie geen enkel bezwaar vormt. 

Maatregelen

De maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen veranderen voortdurend. Op onze social media pagina’s op Facebook en Instagram kan je altijd het laatste nieuws vinden over de maatregelen die binnen onze praktijk gelden.

 

Avondklok

Aanstaande zaterdagavond 23 januari gaat om 21:00 uur de avondklok in. In principe zullen we in de avond de controles zo inplannen dat je voor 21:00 uur thuis kan zijn. Uitzondering zijn de intake avonden, deze gaan wel door. Zwangeren kunnen in geval van aanhouding de bevestigingsmail van het zwangerenportaal laten zien (en eventueel je afsprakenboekje).

In geval van bevalling en spoedconsulten vallen we als verloskundigen ook onder de uitzondering van de avondklok!